Hoe oude patronen je huidige functioneren bepalen

Ze komt uitgeblust aan bij mijn ‘coachpraktijk’, het Utrechtse bos. Ik noem haar Anna (niet haar echte naam), maar het kan evengoed een (jonge)man zijn. We gaan een (coach)wandeling maken. Een jonge frisse twintiger, leuke verschijning, goede baan, fijne relatie, veel vriend(inn)en, gezond, sportief. Ogenschijnlijk het perfecte plaatje. Maar schijn bedriegt, want onder dit uiterlijk zit een angstige, onzekere jonge vrouw. Een vrouw die worstelt met haar werk, haar ambities, haar gezondheid, haar leven. Ze weet het allemaal niet, het is te veel, te overweldigend, te verwarrend. Ze weet niet wat ze wil. Ze wil gelukkig zijn, maar het lukt niet. Hoe harder ze probeert, hoe harder ze steeds onderuit gaat. En als ze het leven van haar vriendinnen bekijkt (op social media), lukt het hen wel! Hoe kan dat?

Het perfecte plaatje

We praten er samen over, ze is niet gewend haar verhaal te doen, haar kwetsbare kant te laten zien, het voelt naakt en doodeng, maar tegelijkertijd ook fijn en veilig. Juist deze kant van haar durft ze nergens anders te laten zien, zelfs niet (of juist niet) bij haar vriendinnen en haar familie. Ze vecht om het perfecte plaatje in stand te houden, om vooral niet de interne worsteling te laten zien.

Kritische stemmetje

Ze praat en praat en praat, ik luister en stel af en toe een vraag. Maar de antwoorden zijn er niet. Nog niet… De inzichten moeten nog komen, het is ons eerste gesprek en gelijk verwacht ze ‘genezen te worden’. Er is emotie, pijn, weggestopt verlangen en de eerste voorzichtige inzichten..

Patronen die steeds terugkomen, die bij haar zijn gaan horen, zoals het kritische, ja zelfs saboterende stemmetje in haar hoofd, dat zegt dat ze niet goed genoeg is. Het stemmetje dat steeds maar twijfel zaait, voor verwarring zorgt, en haar positieve intenties onderuit haalt. Er is onzekerheid, verwarring, sociale druk en angst voor emoties.

Altijd ‘aan’

Ze heeft behoefte aan rust, innerlijke rust en ontspanning. Maar hoe kan dat als je leven te vol is en je agenda overloopt? Als er niet 1 uur per week over is voor zelfreflectie of ontspanning? Ieder vrij moment wordt ingevuld met prikkels van buitenaf, nooit staren we eens voor ons uit zonder iets te ‘doen’. Altijd ‘aan’, altijd actie, altijd bezig. Waarom? Omdat stilstaan doodeng is misschien? Want wat kom je tegen als je op ontdekkingsreis gaat in jezelf? De antwoorden zijn er namelijk al lang, ze zitten in ieder van ons, maar als je steeds maar door rent en op je omgeving gericht bent zul je ze nooit vinden. Hoeveel mensen zijn bereid om in de spiegel te kijken? Om te onderzoeken wat hun overtuigingen zijn, hun saboterende patronen, hun waarden en hun verlangens.

De ‘Fear of Missing Out’ (FOMO)

Ik wil hierbij een groot compliment geven aan al mijn coachees (mannen en vrouwen), die zelf actie hebben ondernomen en de stap naar hulp hebben gezet. Zij tonen zich bereid om in zichzelf op zoek te gaan, open te staan voor nieuwe ontdekkingen, nieuwe patronen te ontwikkelen, nieuw gedrag aan te leren, te vallen en weer op te staan. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel moed daarvoor nodig is. Want verandering is eng, heel eng. Soms is het veiliger om vast te houden aan het oude, ook als dat je niet (meer) gelukkig maakt. “Liever bekende ellende, dan onbekend geluk.”

Heb je misschien ook last van de Fear of Missing Out (FOMO)? Je weet dat je leven te vol is, maar waar begin je met schrappen, welk bordje kun je laten vallen, tegen wie ga je ‘nee’ zeggen? Hoe voorkom je een schuldgevoel als je afspraken afzegt?

Je hebt veel behoefte aan waardering, aan bevestiging dat je het goed doet, maar als niemand dat aan je geeft (of niet vaak genoeg), ben je dan in staat jezelf te geven wat je nodig hebt?

‘Luisteren naar je lijf, hoe doe je dat dan?’

Hoe leer je luisteren naar je lichaam en naar je hart, terwijl je altijd gewend was te luisteren naar je ratio? Word je niet gezien als zweverig als je dit eigenlijk heel graag wil leren? Wat gaat je dat brengen? Wat kost het je? Waarom pieker je zoveel? Hoe komt het dat je zo slecht slaapt?

Het zou best eens kunnen dat je ‘slachtoffer’ bent geworden van je eigen destructieve gewoonten. Juist onder 20-ers en 30-ers is dit heel herkenbaar. Ik help deze groep slimme en ambitieuze professionals zichzelf te leren kennen, evenals hun belemmeringen, uitdagingen, angsten en verlangens. Ik begeleid ze in een zoektocht naar de nieuwe ‘ik’. De ‘Ik’ die zichzelf beter kent, die weet wat haar (of zijn) verlangens zijn, haar valkuilen en ambities. De ‘Ik’ die bereid is om een nieuwe wereld te ontdekken, een wereld van innerlijke rust, ontspanning, keuzes maken, betekenis hebben, en nieuwe doelen stellen. Meer balans en energie. Meer kracht om zaken anders te doen, kunnen ‘omdenken’.

De dame in mijn praktijk heeft de eerste stappen gezet. Ze is zich ervan bewust waar het ‘misgaat’, en oefent veel met het vinden van de juiste instrumenten om anders om te gaan met haar uitdagingen. Op haar eigen tempo en op haar eigen manier, en niet meer zoals haar omgeving dat van haar verwacht. Ze komt er langzaam achter dat ze zelf regie, invloed en keuzevrijheid heeft.

Wil jij ook ontdekken hoe oude patronen van invloed zijn op je huidige functioneren? Wil je leren omgaan met je perfectionisme? Wil je leren hoe je regie neemt over je leven en je agenda? Meld je dan aan voor een vrijblijvende kennismaking. Vrouwen én mannen zeer welkom!

Warme groet,

Ginny

www.ginspiratie.nl

Geplaatst in Blog