10 tips om een burn-out te krijgen

In mijn coachpraktijk zie ik regelmatig vermoeide en gestreste mensen. Je zou bijna zeggen dat ze enorm hun best doen om een burn-out te krijgen. Hierbij kom ik vaak dezelfde denkfouten en overtuigingen tegen. Om je eens bewust te maken van hoe jij bezig bent, hieronder 10 tips om een burn-out te krijgen.

1. Jij BENT je werk

Je identificeert je helemaal met je werk. Het is ook een heerlijk gevoel om te denken dat je onmisbaar bent. Je bent zomaar 3 avonden in de week aan het werk, tot laat. Je weet eigenlijk niet hoe je deze gewoonte moet stoppen. Geeft niet. Daar gaat die burn-out straks vanzelf voor zorgen.

2. Ontspanning

Ontspannen doe je wel als je met pensioen gaat. Dat duurt toch nog heel erg lang. Nee, jij bent vooral bezig met inspanning. Lekker je energie laten wegstromen. Tot er helemaal niets meer over is. Jij staat altijd ‘AAN’. Nooit een moment rust. Als je vakantie hebt, dan neem je wel rust. En daarna gaat het vast veel beter!

3. Voor anderen zorgen

En jezelf vergeten. Want dat heb je vroeger geleerd: klaarstaan voor een ander. Anderen komen altijd eerst: je werk, je partner, je kinderen, je familie, je vrienden. En als het meezit komt ook het huishouden nog eerder dan jijzelf.

4. Grenzeloos zijn

Grenzen zijn er toch voor om overheen te gaan? Nee? O. Waarvoor dan? Jij gaat tenslotte alleen voor het allerbeste. Mensen mogen alles aan jou vragen, jij werkt 24/7, bent altijd bereikbaar, ziet er altijd tip-top uit, en zorgt er ook nog voor dat je omgeving niets te kort komt. Overspannenheid kent geen grenzen!

5. Perfectionisme is een kwaliteit

Het is net als met multitasken. Als je het goed kan, word je er heel erg om gewaardeerd. En dus ga je ermee door, om vooral te voldoen aan de torenhoge verwachtingen die je jezelf hiermee oplegt. Want bij jou is altijd alles perfect geregeld, je laat geen steken vallen. Ook dat komt vanzelf goed met die burn-out.

6. Te weinig beweging

Laat me raden. Je bent te moe om te sporten. Aan die ultra hippe sport hype doe jij niet mee. Je laten afbeulen bij bootcamp of extreem zweten bij ‘hot yoga’, daar ben jij veel te moe voor. En je hebt trouwens ook geen tijd voor die onzin. Nee, van Netflixen (met chocola) en urenlang achter de laptop krijg jij energie. Zo werkt dat nou eenmaal bij jou. Kan toch?

7. 24/7 bereikbaar

Gek dat andere mensen stress krijgen van hun telefoon. Jij krijgt juist stress ZONDER telefoon. Het ding heet toch niet voor niets ‘SMART phone’? Die zal toch wel weten wat goed voor je is? Je vindt het ook heel leerzaam, zoveel informatie altijd bij de hand. En stel je voor dat je iets zou missen, dáár raak je pas gestrest van! Er is maar 1 moment dat je je smartphone even niet ziet en dat is als je gaat slapen (te laat). Maar gelukkig ligt ie dan nog op je nachtkastje of onder je kussen, zodat je van ieder piepje wakker wordt. Slecht slapen helpt je trouwens nog sneller aan een burn-out.

8. Stress signalen negeren

Je bent vaak moe. Maar dat is hip, toch? Want als je een interessant leven wil, hoort moe zijn daarbij. En eigenlijk pieker je te veel, slaap je slecht, heb je fysieke klachten en ben je niet te genieten. Je wilt best anders, maar hebt geen tijd daar over na te denken, dus een extra koffie en een paracetamol tegen de hoofdpijn en weer doorgaan. Je weet pas zeker dat je het anders had moeten doen als de burn-out op je deur klopt.

9. Iedereen moet mij aardig vinden

Je zegt ja terwijl je nee bedoelt. Stel je voor dat mensen je niet meer aardig vinden, want hé, jij bent altijd Mister of Mrs. Sympathy, toch? Nee, jij past je wel aan, zodat je imago in elk geval geen schade oploopt. Als je dit maar lang genoeg volhoudt, raak je jezelf volledig kwijt. Maar dat zie je andere mensen om je heen ook doen, dus misschien is dat ook wel hip..

10. Geen Me-time

Wat is dat, tijd voor jezelf? Je bent er toch om het anderen naar de zin te maken? Je zou niet weten wat je moest doen met me-time. Of nou ja, nu je erover nadenkt, zou je eigenlijk best een lange wandeling willen maken, of een boek lezen, of uitgebreid koken, of de sport doen die jij al zo lang een keer wil proberen. Maar ja, ‘duty calls’, over tot de orde van de dag. Je hebt al weer te lang niets nuttigs gedaan!

Herkenbaar?

Natuurlijk wil je geen burn-out! En ik wil ook niet dat jij een burn-out krijgt. Maar aangezien het vooral de doorzetters en volhouders zijn die extra gevoelig zijn voor burn-out, wil ik je met deze blog wakker schudden.

Voel je je totaal niet aangesproken? Prima!

Maar denk je: ‘dit gaat over mij’?

Dan zie ik ernaar uit om je te spreken! GRATIS !

Geplaatst in Blog