Stap uit de Ratrace

Hoopte jij ook dat er op je vakantieadres WIFI zou zijn? Of hoopte je stiekem van niet, om eens te ervaren wat rust ook alweer is (maar houd je dat vooral je eigen stille geheimpje)?

Wil jij ook steeds vaker je gedachten stilzetten, je smartphone verstoppen en je baan opzeggen?

Wil jij ook de regie over je leven terug?

Verlang je naar een leven zonder haast, stress en de druk om te moeten presteren?

We hebben het drukker dan ooit, voelen ons constant opgejaagd en slapen korter dan vorige generaties. De helft van alle werknemers klaagt over te veel stress. Gaan we alsmaar harder rennen om die wereld om ons heen bij te houden of proberen we eindelijk tot rust te komen? Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat het roer in hun leven om moet. Vrije tijd blijkt de ultieme luxe. De ellende is dat veel mensen onbewust status ontlenen aan druk zijn. ‘Je doet ertoe’ als je druk bent, is de (onbewuste) overtuiging. Belangrijk is dus om te ontdekken wat jij allemaal bent gaan geloven over een ratrace of druk zijn en wat het je oplevert. Ga dus op ontdekkingsreis in je eigen leven!

Het begint meestal met toegeven dat je zelf stress en drukte creëert en dat de oorzaak nooit aan iets of iemand om je heen ligt. Het ligt niet aan de file of je volgeplande agenda dat je onrust en stress ervaart.. Het is belangrijk om regie en leiderschap te nemen over je eigen leven, gedrag, emoties en gevoel. En om bewuste keuzes te maken om je leven te leven zoals jij dat wilt. Je zal op zoek moeten gaan naar je ‘valkuilgedrag’. Als je dit hebt ontdekt zal er ruimte en rust ontstaan om ander gedrag te vertonen. Op het moment dat je bewuste keuzes gaat maken vanuit rust en regie, blijkt dat de ratrace helemaal niet bestaat.

Meer rust

“Hoe zorg ik dan voor meer rust?”, vragen coachees mij. De overal aanwezige social media gunnen ons geen seconde rust en anders is er wel dat stemmetje in ons hoofd dat ons constant aanspoort om toch vooral bezig te blijven. We zijn zo geobsedeerd door al die to-do lijstjes dat we bijna zouden vergeten wat er in het leven echt toe doet.

Om rust te kunnen nemen, moeten we oefenen in ‘luieren’. Om te kunnen luieren, moeten we leren relativeren en loslaten. We moeten leren de teugels te laten vieren, ons niet (te) druk te maken en het leven te vieren. We moeten de juiste prioriteiten stellen en bewuste keuzes maken. We moeten zien te ontsnappen aan de ratrace, aan onze eigen hoge eisen en verwachtingen, aan de tijdgeest, de technostress en aan de 24-uurssamenleving waarin we leven. Zelf heb ik hier de afgelopen jaren mee geoefend en ‘gespeeld’, ben ik gevallen en weer opgestaan: ik voel mij anders, vind andere dingen belangrijk, maak mij minder druk en geniet veel meer van kleine dingen. Mijn wereld is een stukje kleiner geworden, maar mijn vrijheid oneindig veel groter en mijn geluksgevoel ook!

Wil jij ook weten hoe je dit kunt doen? Of ben je al bezig met ‘ontsnappen’ en wil je je ervaring delen? Laat het mij weten!

 

Geplaatst in Blog